Ambassador "De Warmste Wijk"

Marte Vandevyvere

My name is Marte and I’m the communications manager for “De Warmste Wijk”. There’s so much going on in the community, and for this blog I will give you a glimpse of what it’s like to live in De Warmste Wijk! This blog will not be about me. This blog will be about the people in the neighborhood and how they try to save energy every day. I’ll try to let as many of them get their say!   

Tijdlijn

28/12/2018

Op pad met het Warmste Wijkteam: "Stilaan maken we echt deel uit van de Elizabethwijk!"

Drie keer per week wandelt het Warmste Wijkteam door de Elizabethwijk om mensen warm te maken voor gratis energiedoorlichting van de woning. Voor de wijkbewoners zijn Hanne en Rudy inmiddels bekende gezichten. Tijd om ook hier even nader kennis te maken!

Het Warmste Wijkteam stelt zich voor. Wie zijn Hanne en Rudy?

Rudy: Twaalf jaar geleden ging ik aan de slag bij de gemeenschapswachten van de stad Sint-Niklaas. Eind januari ga ik officieel met pensioen. Ik heb deze job met hart en ziel gedaan. Nog steeds wil ik me inzetten voor de inwoners van de stad. Daarom heb ik besloten om mijn steentje te blijven bijdragen, maar nu als vrijwilliger.

Hanne: Twee jaar geleden ben ik begonnen bij het team ondersteuning omgeving van de stad Sint-Niklaas. Heel wat interessante projecten kwamen reeds op mijn pad. In september kreeg ik de kans om mij aan te sluiten bij het Warmste Wijkteam. Een nieuwe uitdaging waarvoor ik mij met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid inzet om het project verder te laten groeien. 

Rudy, hoe ben jij bij het Warmste Wijkteam terechtgekomen?

Rudy: Stefan, de clustermanager van de afdeling omgeving, nam een tijdje geleden contact op. Hij stelde mij de vraag of ik het zag zitten om het Warmste Wijkteam een handje te helpen. Hij nodigde mij uit voor een kennismakingsgesprek met Hanne en afdelingshoofd Veerle. Een warm kopje koffie en een gezellige babbel later deden mij niet meer twijfelen. Tijdens mijn pensioen blijf ik graag actief en vind ik het belangrijk om sociale contacten te behouden. Bij de Warmste Wijk is 'mensen ontmoeten' ook een belangrijk deel van het project. Dat spreekt mij enorm aan. 

Wat doet het Warmste Wijkteam precies?

Hanne: Rudy en ik gaan drie voormiddagen per week op stap. Wij gaan langs bij alle bewoners van de Elisabethwijk om hen warm te maken voor een gratis energiedoorlichting. De keuze tussen energiescan of -audit lichten we graag toe. Op deze manier kunnen we de bewoners helpen om energie te besparen. Niemand thuis? Dan steekt Rudy een 'warme groeten'-kaartje in de brievenbus. Zo weet iedereen dat we de komende periode in de buurt rondlopen.

Wat vinden jullie het leukst aan jullie taak?

Rudy: Elkaar gezelschap houden tijdens de huis-aan-huisbezoeken. Eén van de redenen dat ik dit vrijwilligerswerk graag doe, is de leuke samenwerking met Hanne. We hebben een duidelijke taakverdeling en komen goed overeen.

Hanne: Rudy en ik zijn inderdaad een goed team. We kunnen ons inzetten voor de bewoners van de Elisabethwijk. We komen in contact met verschillende mensen met elk hun uniciteit, een rijkdom aan diversiteit. Dat maakt de huis-aan-huisbezoeken extra interessant. Ook de glimlach van kindjes die de deur voor ons opendoen zien we graag verschijnen.

Rudy: Als we een bewoner kunnen overtuigen om te kiezen voor een audit of scan geeft dat veel voldoening. Hiermee geven we hen dat duwtje in de rug.

Hanne: We ontmoeten ook bewoners die zelf al enorm veel moeite doen om energie te besparen. Dat is altijd fijn om te horen! Die zijn al op de goeie weg!

Rudy: Tussendoor even pauzeren met een tasje koffie bij de Toerist of een kopje thee in het infopunt. Zo kunnen we even opwarmen en de kou weer trotseren.

Wat is minder fijn? 

Rudy: Soms krijgen we de deur tegen onze neus, nemen mensen geen tijd om te luisteren, verwarren ze ons met opdringerige energieleveranciers... We ontmoeten ook eenzame of zieke bewoners. Spijtig dat we voor hen niet méér kunnen doen. Ze hebben andere zorgen en prioriteiten. Maar we hopen dat een paar vriendelijke woorden hun dag wat draaglijker maakt.

Hanne: De taalbarrière steekt soms ook de kop op. Ik probeer met dan te behelpen met Engels, maar kan niet altijd de juiste vakterminologie vinden om me correct uit te drukken. In sommige gevallen is Engels geen optie, en dan stopt het gesprek. Mensen die nog niet zo lang in België vertoeven, verdienen ook wat extra hulp. Spijtig dat de communicatie niet zo vlot verloopt.

Hanne, wat kies je: huisbezoeken in de zomer of in de winter?

Hanne: Liever de zomer. De zon maakt mensen goedgezind. In september deed ik samen met Gwen, onze jobstudente, de huisbezoeken. Toen konden we rondlopen in onze Warmste Wijk T-shirts en waren we goed herkenbaar. Sommige bewoners zwaaiden zelfs naar ons toen ze ons in de verte zagen rondwandelen.

Worden jullie herkend in de wijk? Krijgen jullie leuke reacties?

Hanne: Enkele bewoners die kiezen voor een energiedoorlichting reageren enthousiast. Ze zijn dankbaar dat ze met professioneel advies aan de slag kunnen. Het gratis aanbod is mooi meegenomen. Onlangs kwamen we ook in contact met een buurtbewoner die als architect zelf de expertise heeft om zo'n energiescan of -audit uit te voeren. Hij was benieuwd of we al veel buren konden overtuigen. Elke ontmoeting is een zinvolle kennismaking. We hopen dat de buurtbewoners elkaar opzoeken en motiveren om een warm verhaal te schrijven. 

Rudy: Tijdens onze buurtwandeling krijgen we ook een vriendelijke goeiedag van de postbode, de visman, de vaste klanten van de Toerist... Stilaan maken we als Warmste Wijkteam écht deel uit van de Elizabethwijk!

28/11/2018

Het Warmste Wijkteam naar de Partnermeeting

De Warmste Wijk is natuurlijk niet het enige SHINE-project. Geregeld worden er partnermeetings georganiseerd, waarbij alle projectpartners enkele dagen met elkaar optrekken. Voor het Warmste Wijk-team trokken Bart en Sara dit keer naar Terneuzen. De achterblijvers waren nieuwsgierig en bestookten hen met vragen...

Wat stond er op het programma van de partnermeeting? 
Sara: Zoals gewoonlijk workshops per werkpakket, om dieper in te gaan op wat er reeds is uitgevoerd, ideeën uitwisselen over de aanpak van een bepaald probleem: wat werkt, wat niet? Daarnaast is er ook telkens een minder leuk gedeelte over het financiële en administratieve luik. Verder was er ook een plaatsbezoek aan 'de Lievenspolders' waar de Nederlandse sociale huisvestingsmaatschappij Clavis duurzame woningen bouwt. Interessant om te zien hoe ze het in Nederland aanpakken!

Waar keek je vooraf het meest naar uit? 
Sara: Het is altijd leuk om de partners terug te zien, naast het formele gedeelte. Deze keer was er op donderdagavond een kookworkshop voorzien: samen koken is ideaal om mekaar op een andere manier te leren kennen.
Bart: Het is ook altijd leuk om een deeltje van de host-stad te leren kennen, in dit geval was dat Terneuzen. Al is het natuurlijk wel beperkt gebleven tot de directe omgeving van het hotel. Gelukkig was dit gelegen direct bij de kade aan de Schelde, en niet te ver van het centrum af.

Wat heb je bijgeleerd?
Sara:
De stad Kortrijk is een toelichting komen geven over hoe zij renovatiecoaches inzetten voor persoonlijk energie-advies aan huis. Ze krijgen hiervoor heel veel aanvragen, dus blijkbaar werkt dat wel. Moeten we zeker nader bekijken als we onze renovatiecoach in huis hebben!

Zijn er zaken die je meeneemt om in ons eigen project te gebruiken? 
Sara: Persoonlijk contact en huis-aan-huis gaan is belangrijk om mensen te bereiken. Op losse events in het kader van dit project komt meestal weinig of geen volk af. Het is beter om het te koppelen aan iets, bijvoorbeeld de nieuwjaarsreceptie die de wijk zelf organiseert. 
Bart: Daar ben ik het helemaal mee eens. Iedereen komt blijkbaar dezelfde hindernissen tegen: hoe de mensen warm maken voor iets als renoveren en energie besparen? Dat kan enkel door persoonlijk contact en opvolging op maat.

Waar heb je het meest aan gehad? 
Sara: De case van Kortrijk is zeker iets wat we kunnen meenemen voor ons renovatie-advies.
Bart: Andere partners hebben vaak een eigen verfrissende kijk op de problemen die opduiken bij een project. Op die manier kan je echt wel leren van elkaar!

Vertel je ons ten slotte nog een leuke anekdote of herinnering die je zal bijblijven?
Sara: Pizza bakken in een green egg is gedoemd om te falen: verbrand onderaan en rauw bovenaan...
Bart: Een Nederlands host die erin slaagt om zowel Nederlands, Engels als Frans door elkaar te gebruiken in zijn projectvoorstelling. Kwestie van zich in één keer verstaanbaar te maken voor àlle partners!26/10/2018

After Work in de Warmste Wijk

Eind maart 2017 schreef projectcoördinator Marieke het wijkrenovatieproject 'De Warmste Wijk' in voor de campagne 'Zo Dichtblij'. Dat is een campagne van o.a. Bond Beter Leefmilieu en Gemeente voor de Toekomst, die mensen aan wil zetten om mee te bouwen aan een leefbare gemeente. Er zijn zes thema's waarin activiteiten worden opgezet. "De Warmste Wijk" paste helemaal in het verhaal van 'bouwen aan een klimaatneutrale gemeente'.

Van 16 april tot en met 7 mei kon er gestemd worden voor alle ingediende projecten. 'De Warmste Wijk' viel héél erg in de smaak, want we sleepten de Zo Dichtblij-award voor klimaatneutrale gemeente in de wacht! Natuurlijk hebben we hier alles te danken aan onze wijkbewoners, want zonder hen zou er geen Warmste Wijk zijn. Zij zijn het, die met kleine en grote ingrepen hun best doen om hun huizen en de hele wijk steeds energiezuiniger te maken. 

Om de wijkbewoners extra warm te maken voor die ingrepen, ging na de zomer het Warmste Wijk Promoteam op pad, om mensen een energiescan of energieaudit cadeau te doen. Een aanpak die werkt: het promoteam, herkenbaar aan de vrolijke gele T-shirts, kon op korte tijd heel wat mensen overtuigen om een scan of audit te laten doen! Binnenkort lopen we eens een dagje mee met het Promoteam, dus hou deze blog zeker in de gaten!

Om de buurtbewoners te bedanken voor hun inzet de afgelopen maanden, en om de Zo Dichtblij-award te vieren, wilden we graag iets terugdoen. Dus organiseerden we op 19 oktober een After Work-evenement. Buurtbewoners en sympathisanten kwamen langs voor een heerlijk (klimaatneutraal, want vegetarisch) hapje en drankje en een gezellige babbel, en konden tegelijk ook bij het Warmste Wijk Team terecht voor energietips, informatie over het project of het aanvragen van een scan of audit.

't Was een heel divers publiek: de vaste waarden, maar ook enkele nieuwe wijkbewoners die kennis kwamen maken met het project. En boven alles was het een leuke en gezellige manier om samen het weekend in te zetten. De sfeerfoto's zeggen genoeg: zeker nog eens voor herhaling vatbaar! En daar hoeven we niet eerst een klimaat-award voor te winnen...